Základní třené piškotové těsto

Těsto lze bez dalších úprav nalít do formy nebo na plech a upéci v troubě.

Suroviny :
1. tři nebo čtyři žloutky
2. cukr krupice 200 g + vanilkový cukr 20g
3. voda nebo mléko
4. olej slunečnicový nebo řepkový 100 g
5. mouka hladká 165 g + polohrubá 165 g
6. kypřící prášek do pečiva - 1 bal.
7. sníh ze tří nebo čtyř bílků

Postup : šlehat (1) + (2) + přidat (3), jen v takovém množství, aby šly suroviny snadno šlehat. Až zmizí krystalky cukru, přidáme (4) a dále čtyři až osm minut šleháme. Pak postupně po lžicích za stálého šlehání přidáváme směs (5) + (6). Současně ladíme hustotu během šlehání dalším pomalým přidáváním (3). Konečná konzistence by měla být taková, že těsto teče velmi pomalu. Nakonec opatrně vmícháme, při nejmenších otáčkách, nebo zapínáním šlehače na jednu až dvě sekundy, připravený sníh z bílků. Sníh se nesmí mícháním rozbít a změnit na velké bubliny.
Hotové těsto nalejeme do předem olejem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy, nebo na plech a dáme do předem vyhřáté trouby (180 °C). Těsto, které je ve formě pečeme 40 minut, na plechu 20 až 25 min. Spodek trouby přepneme po 12 minutách na polovinu výkonu. Ten, kdo nemá možnost přepnutí a trouba odspodu moc připaluje, umístí na mřížku, nebo na dno trouby pruh alobalu už před zapnutím.

Základní těsto můžeme před vmícháním bílkového sněhu vylepšit :
- přidáním směsi perníkového koření a kakaa. Pokud už je v perníkovém koření obsaženo kypřidlo, přidáme ho do (5) a surovina (6) se vynechá.
- strouhanými nebo najemno sekanými vlašskými ořechy
- rozinkami (musí se přebrat a odstranit vadné kusy)
- nasekanými kousky čokolády
- kakaem - po nalití 3/4 těsta do formy se ve zbytku, co zůstal ve šlehači, rozmíchá kakao a během míchání se přidá ještě trochu tekutiny a nepovinně také špetka kypřidla. Hotová kakaová směs se naleje na povrch těsta ve formě a zlehka se částečně zapraví do povrchu.
- jednotlivá vylepšení lze různě kombinovat.

Pozn.: Žloutek od bílku oddělíme tak, že celé vejce vyklepneme do misky a žloutek opatrně vyjmeme pomocí polévkové lžíce. Sebemenší znečištění bílků žloutkem znemožňuje ušlehání sněhu.
Sníh můžeme vynechat a použít v (1) celá vejce, těsto ale bude o něco hutnější. Bez použití bílkového sněhu je třeba přidat třetinu až polovinu prášku do pečiva navíc, aby byla zachována dobrá kyprost.
Solení těsta není nutné. Kdo chce, může přidat trochu soli hned během první operace.






 

Vytvořenou službou P-C.cz - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránek