O mně



Veka domácí

Veka klasická domácí - 4 ks

Suroviny:

1. Mouka hladká 820 g
2. Kvasnice-droždí 36 g
3. Olej řepkový 25 až 27 g
4. Cukr 10 g
5. Sůl 13 g
6. Voda 490 g ±10 g



Strojní zpracování
Do mísy rozdrobíme kvasnice, přidáme vodu a naváženou sůl a cukr. Během míchání postupně přidáváme mouku. Trochu mouky si ponecháme jako nosič pro vpravení oleje. Po chvíli míchání přidáme olej a zbytek mouky. Dále mícháme 10 až 15 minut. Hotové těsto by mělo být hladké a lesklé, středně tuhé. Těsto vyklopíme do mísy určené pro kynutí, ve které během asi dvou hodin kynutí zvětší trojnásobně svůj objem. Nakynuté těsto dáme na vál, jenom velmi lehce podsypaný moukou, a těsto ztužíme několikerým ručním vypracováním. Ztužené těsto se už nelepí na podklad. Materiál zvážíme a poté rozřízneme nožem na čtvrtiny. Na váze upravíme hmotnosti čtvrtin podle výpočtu...celková hmotnost : 4. Válečkem a ručním tažením zformujeme z těsta velký trojúhelník, který posléze stočíme od nejširší strany ke špičce. Už od fáze ztužení pracujeme bez moučení, aby se nám po stočení a během kynutí těsto spojilo.
Hotové veky umístíme na plochý plech s pečícím papírem a necháme kynout - proti vysychání přikryté utěrkou, 20 až 30 minut. Správně nakynuté veky zvětší svoji velikost asi 2,5x. Pečením se velikost změní jen o několik procent. Během kynutí už zapneme troubu nastavenou na teplotu 180-190°C. Plech s nakynutými vekami dáme do vyhřáté trouby a pečeme 20 až 22 minut. Hotové veky hned přendáme na rošt, aby se nám odspodu nezapařily. Veky jsou po vychladnutí určeny k okamžité spotřebě, nebo k uskladnění v mrazničce. Po dvanácti hodinách při normální teplotě už je poznat ztráta kvality, protože jsme nepoužili žádná éčka.

Ruční zpracování je podobné, jenom použijeme méně mouky a zbytek vpravíme do těsta na válu, protože míchání v míse by bylo hodně namáhavé.

Pozn.: Z těsta můžeme vytvořit také jen dvě velké veky, které umístíme
na plech podélně, a pečeme asi 25 minut.
Pro docílení klasické chuti je vhodnější použít místo cukru
sušený sladový výtažek (16 g).
Obchodní název je Sladěnka. Objednat se dá i přes jiný e-shopp.

Pizza
Stejné těsto můžeme použít i na výrobu pizzy, pouze místo formování trojúhelníku na veku, si navážíme kousky o hmotnosti 130 g nebo 160 g (malá pizza nebo větší). Vyvalováním a tažením v ruce zhotovíme kruhový tvar. Nemusíme spěchat, těsto po chvíli vždy zrelaxuje a už se tak rychle při vyvalování nevrací zpět.
Bez dalšího kynutí připravený tvar vložíme na vyhřátou pánev s olejem a vhodným nástrojem přitlačíme střed placky na dno pánve, protože pod ní vzniká parní bublina. Po opečení druhé strany položíme hotový výrobek na kuchyňskou papírovou utěrku, která odsaje přebytečný olej.
Na vychladlou placku naklademe uzeninu nebo salám. Na to navrstvíme nakrájenou, v misce mírně prosolenou cibuli. Pak přijde na řadu koření - trochu mletého pepře, a dále drcenou směs oregana a saturejky - domácí je samozřejmě nejlepší. Nakonec na povrch naklademe tvrdý sýr, např. Eidam, a vše přiměřeně - mřížkovaně zakapeme kečupem.
Pečeme v troubě předehřáté na 160 až 180°C. Roštová mřížka je umístěna v horní poloze a po vložení pizzy, umístěné na plechu, přetočíme troubu na nejvyšší teplotu. Pečeme 10 až 12 minut, přičemž v polovině času vypneme spodní ohřev.
Rychlá příprava
Hotové pizzové podložky můžeme uskladnit v mrazničce. Pří další akci "Pizza" vyndáme polotovar z mrazničky a než připravíme suroviny, tak nám pizzová placka zatím rozmrzne. Následně provedeme výše popsaný postup kladení jednotlivých vrstev. Od myšlenky až ke konzumaci uplyne časový interval asi tak dvaceti minut.
 

Vytvořenou službou P-C.cz - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránek